Viaszcsőrű papagájok nevelése
A viaszcsőrű papagájok, más néven a lórifélék egy nagyon színpompás, egyedi megjelenésű madárcsaládot alkotnak. Hazai viszonylatban a leginkább elterjedt közülük a vörös lóri.




Ez a fajta egy kicsit más, mint a többi papagáj, ezért a velük szemben alkalmazott bánásmódnak is el kell térnie kicsit a többiekétől. Mivel a lóri egy nagyon kis méretű papagáj, ezért a jutalomfalattal történő motiválása problémás lehet, mert könnyen megtörténhet, hogy már kevéssel jól is lakatjuk és onnantól nehéz lesz rávenni a további gyakorlatozásra, trenírozásra. Emiatt a jutalomnak felkínált gyümölcsdarabnak legfeljebb rizsszem méretűnek szabad lennie. Azt sem árt tudni, hogy a lórik sokat szemetelnek evés közben, a gyümölcsnek csak a levét szívják ki, a maradékot pedig eldobják, bár ez a jelenség nem egyedi, más papagájfajoknál is megfigyelhető. Gyümölcs helyett vízzel kevert nektárral is motiválhatók, így ez a probléma megkerülhető, sőt, ennek az eleségnek különféle, házilag is elkészíthető, komolyabb receptúrái is léteznek.



Az ilyen recepteket persze érdemes hozzáértő tenyésztővel, papagájnevelővel vagy más szakemberrel előzetesen egyeztetni a felhasználás előtt, nehogy valami egészségtelen dolgot kapjon a papagáj. Ha a nektáros receptet nincs lehetőség kipróbálni, akkor az 100%-os, jó minőségű gyümölcslével is helyettesíthető. Ezek között az alma az abszolút kedvenc. A legjobb ezeket a leveket egy kis méretű fecskendőbe felszívni és csak egyetlen cseppet óvatosan kinyomni belőle, ezt a madár a fecskendőről leszedi. A fecskendőt óvatosan kell kezelni, nem szabad vele lefröcskölni a papagájt, amikor inni próbál belőle, mert ez akár még azzal is járhat, hogy folyadék jut a tüdejébe.



Minden, sikeresen végrehajtott feladat után kaphat 1-1 csepp jutalmat a lóri a fenti módon. Ez megegyező a jutalomfalatként adott gyümölcsdarabban, csak a felkínálása kevésbé macerás. Tehát egyszerre mindig csak egy kis jutalmat kapjon, hogy a motivációja ne csökkenjen. A lóri egy igencsak kíváncsi papagájfaj, ezért a legtöbbjüknél a fecskendős módszer működik. Ha megtanulta és megjegyezte, hogy a fecskendőben valamilyen finomságot talál, onnantól lehet ezt a módszert tanulásra, motivációra használni.



A lórik rendkívül gyors mozgásra képesek. Erre a tulajdonságukra a nevelés, tanítás során kiemelt figyelmet kell fordítani. Kis méretük ellenére épp annyira, vagy talán méginkább tanulékonyak, mint a többi papagáj. Ezért mindig előre megtervezett módon érdemes kivitelezni a mozdulatokat a tanítás során, egy kis idő elteltével pedig a papagáj pontosan tudni fogja, mit kell tennie, mert megjegyzi a lépéseket. A tanulásban lehet kézre röptetés, különféle forgó mozdulatok vagy egy tárgy visszahozása.



Mivel a lóri sokszor ugrik, érdemes ugrással kapcsolatos gyakorlatokat is felvenni a repertoárba. A papagáj idővel követni fogja a fecskendőt, mert tudja, hogy abban van a finomság, ezzel ugráltatni, irányítani lehet őt.

Címkék:
Felszerelések Papagájfajták Papagájtartás Táplálkozás